Les províncies de l’autonomia difonen dades amb els amplis suports de la catalana. Griñán opta per callar per no augmentar la tensió i evitar ser acusat de parcialitat.
[El Periódico] Sembla que José Antonio Griñán eludirà finalment pronunciar-se en públic a favor de Carme Chacón, però ahir a la tarda els seus fidels en el socialisme andalús van difondre una cataracta de xifres que evidencien la seva preferència per l’exministra de Defensa enfront d’Alfredo Pérez Rubalcaba per ocupar la secretaria general del PSOE.
Primer van ser paraules. La presidenta dels socialistes andalusos, Rosa Torres, va assegurar que han intentat mantenir-se «en la neutralitat activa» però que no poden evitar que «se’ls noti molt» que els agrada més Chacón. Alguna cosa que, segons va donar a entendre, també li ocorre a Griñán, que és «un polític transparent», encara que «per responsabilitat», va dir, no ho dirà públicament.
I després van arribar les dades. Les adreces provincials van desvetllar els suports amb els quals expliquen tots dos aspirants, la qual cosa és una manera de deixar clares les seves preferències per l’exministra. Ella obté més suports. Així, en el PSOE de Granada, 25 dels seus 30 delegats es pronuncien a favor de Chacón. A Sevilla, 33 dels 55 representants al congrés que el dissabte triarà al nou líder aposten també per ella. A Huelva, 14 delegats recolzen a Chacón i 2, a Rubalcaba. A Màlaga, 21 delegats, gairebé dos terços del total d’aquesta província, secunden a la catalana. A Còrdova, 12 són d’ella i 6 d’ell. A Cadis, un territori on es presumia que els partidaris de Rubalcaba conformaven una àmplia majoria, gairebé la meitat s’ha posicionat al costat del seu rival en la pugna pel lideratge del partit. A Almeria, 16 dels 23 representants votaran a l’exministra. La nota més discordant d’aquest escenari es troba Jaén, on Rubalcaba traurà 25 vots i Chacón, 6.
Segons fonts imparcials, aquest escenari preconfigura que, a Andalusia, Chacón tindrà un avantatge d’uns 40 delegats, la qual cosa suposa un arma important cara a la disputa. La comunitat autònoma aporta gairebé el 25% del total de representants amb dret a vot al congrés d’aquest cap de setmana. I aquesta tarda, en la reunió que mantindrà l’exministra amb els delegats sevillans, s’espera que la número dos de Griñán en el partit, Susana Díaz, es pronunciï també a favor d’aquesta.
LES PRESSIONS / Més que cap altra, la federació andalusa és determinant. Per això els partidaris de Rubalcaba van pressionar ahir a Griñán perquè no desvetllés les seves preferències, com tenia intenció de fer. A l’entorn del president andalús es va dir que va parlar amb una desena de rubalcabistes -però no amb el exvicepresident-, que li van advertir que no li votarien per presidir el congrés si no mantenia la neutralitat. Alguna cosa així hagués elevat la tensió i la divisió. De fet, alguns partidaris de Rubalcaba van assenyalar que hauria estat la primera vegada que el president del congrés no era neutral.
L’equip de Rubalcaba va negar aquesta versió i va assegurar que Griñán no es pot pronunciar per ningú perquè s’arriscaria a apostar per la perdedora a mes i mitjà d’unes eleccions andaluses en les quals el PSOE es juga quedar-se, per primera vegada en 30 anys, sense el poder en la comunitat. És l’últim bastió dels socialistes i el més important. Conservar-ho és vital per al seu futur
Font: JUAN RUIZ SIERRA / ROSA PAZ, MADRID, El Periódico