L’Eurocambra ratifica el Corredor Mediterrani com a prioritari

20131124-225100.jpg

Queda exclòs el corredor central dels Pirineus, malgrat l’intent del govern espanyol.

[e-Notícies] El plenari del Parlament Europeu ha aprovat el nou reglament (normativa europea d’obligat compliment) que defineix les noves xarxes transeuropees de transport per 546 vots a favor, 104 en contra i 41 abstencions. Així, ha quedat confirmat el Corredor Mediterrani com un dels prioritaris per a la Comissió Europea.

N’ha quedat exclòs, per la seva banda, el corredor central dels Pirineus, que ha estat eliminat de la xarxa prioritària malgrat els intents reiterats de mantenir-lo per part del PP, del PSOE i del govern espanyol.

El nou reglament confirma definitivament la metodologia de la Comissió Europea, basada principalment en definir inversions ferroviàries per criteris de creació de riquesa i de valor afegit per a l’economia europea.

El nou reglament també aprova el mapa de projectes prioritaris de la xarxa ferroviària principal, que la Comissió Europea ja va proposar a l’octubre de 2011. Aquesta proposta ja va ser aprovada àmpliament al desembre de 2012 al comitè de Transport del Parlament Europeu, del qual n’és membre Ramon Tremosa.

El Corredor Mediterrani serà finançat en un 20% pel pressupost europeu mentre que el restant 80% haurà de ser cofinançat per les administracions públiques estatals i per inversors privats, perquè els pressupostos de la UE del període 2014-2020 no cobreixen tota la xarxa europea prioritària.

En aquest sentit, cal remarcar que el Corredor Mediterrani podrà ser finançat amb «project bonds» (emissions de bons específics per projecte), una iniciativa del Banc Europeu d’Inversions i de la Comissió Europea per tal de captar capital d’inversors privats per a finançar la construcció dels corredors ferroviaris europeus.

Ramon Tremosa s’ha mostrat molt satisfet d’haver acomplert el compromís electoral de CiU amb el qual es va presentar a les eleccions, essent aquesta demanda l’eix central de la seva campanya electoral a les eleccions de 2009: aconseguir que el Corredor Mediterrani fos aprovat i inclòs en aquesta nova revisió del mapa de prioritats ferroviàries de la UE.

Tremosa ha destacat que «avui cal celebrar una victòria europea de Catalunya i que la regulació aprovada no és una directiva, sinó un reglament d’obligat compliment: a l’any 2030 el corredor mediterrani haurà d’estar en funcionament de manera efectiva».

«Celebro que la rigorosa metodologia de la Comissió Europea hagi estat respectada en el vot d’avui, que demana que cada projecte d’inversió tingui una justificació clara en termes de cost-benefici per al conjunt de la Unió Europa» ha dit Tremosa.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Basic data protection information: The processing responsible is Iban Salvador Martinez. Your data will be processed for gestionar i moderar els comentaris. The processing legitimation is the consent of the concerned party. Your data will be processed by Automattic Inc., EEUU to spam filtering. You have the right to access, rectify and cancel the data, as well as other rights, as explained in the privacy policy.