20121210-121544.jpg

L’Esbart Vila d’Esplugués va participar el passat 1 de desembre a l’òpera-collage de Joan Martinez Colás, L’HOME DEL PARAIGUA, a les 20’00 h al Palau Sant Jordi de Barcelona.

L’Home del Paraigua és un espectacle basat en la vida de Vicenç Ferrer que explica la trajectòria i dedicació al servei dels menys afavorits a l’India. Es va estrenar el passat 11 de setembre de 2010 al Gran Teatre del Liceu i després de dos anys de gira per tota Catalunya, va arribar al Palau Sant Jordi en la seva posada en escena més ambiciosa.

Després dels assajos realitzats a l’espai Fabra i Coats de Sant Andreu (conduits per Jordi Rubio, director artístic de l’Esbart de Rubí, entitat que també hi va participar, així com l’Esbart Gaudí de Barcelona), en els darrers dies, el membres de l’Esbart que hi van participar ja van assajar al Palau Sant Jordi. Les dues jornades anteriors a l’espectacle van ser molt intenses però hi havia molta emoció d’actuar en un espectacle d’aquelles dimensions i en un espai tant important com el Palau Sant Jordi, on artistes de primer nivell internacional també ho han fet.

Després de diversos contactes i una reunió amb el mateix director de l’espectacle i també amb el productor, integrants de les seccions de Juvenils i Cosa de Dansa de l’Esbart d’Esplugues van ser part dels prop de 2000 participants a l’espectacle que van passar per l’escenari del Palau Sant Jordi.

Dividida en tres actes, l’òpera es va representar com una simfonia coral adaptada al segle XXI, amb projeccions de vídeo i participació final del públic. S’hi van utilitzar fins a set idiomes i hi participaven diverses formacions musicals, corals i de dansa de diversos estils.

El primer acte, «Materials», va situar al públic del Palau Sant Jordi a la Barcelona de 1920, amb els primers anys de vida de l’activista, l’ambient convuls previ a la Guerra Civil, la mateixa guerra, l’exili i l’entrada de Ferrer en els jesuïtes fins al seu primer viatge a l’Índia.

«Fonaments», el segon acte, va reflectir l’experiència de Ferrer a l’Índia i el desenvolupament de tot el seu projecte vital, la construcció d’escoles i hospitals i la mort del Vicenç, en una espectacular posada en escena, molt emotiva.

L’últim acte, «Obra», ja no se centra en la figura sinó en el llegat de Vicenç Ferrer a l’Índia i acaba amb el lema «La pobresa no s’ha d’entendre, la pobresa ha de ser resolta». L’espectacle va acabar entonant aquest himne i omplint l’escenari de 800m2 amb tots els artistes participants.

Els participants de l’Esbart van dur vestuari referent a la societat obrera de Barcelona de principis del s. XX, durant el primer acte de l’ òpera i durant el segon i tercer, un vestuari inspirat en el tradicional vestit hindú.

En paraules del director artístic de l’Esbart d’Esplugues, Sergi Castro, la participació de l’Esbart d’Esplugues a l’espectacle ha estat «una experiència memorable tant per als dansaires com per a la mateixa entitat. El moment en què s’apaguen les llums del Palau Sant Jordi, s’encenen els focus sobre l’escenari, comença a sonar la música de l’orquestra i has de sortir a escena davant la mirada de milers de persones en un espai tan gran, no es pot explicar, s’ha de viure. No descartem noves col·laboracions com aquesta en el futur. Ha sigut molt dur en certs aspectes però també molt divertit i enriquidor».

Aquesta serà una gran manera de tancar el calendari d’actuacions de l’Esbart en aquest 2012, en què l’Esbart ha tingut una agenda frenètica. I per al proper any, l’Esbart ja treballa en nous i interessants projectes, entre els que, com no, no hi faltarà el Gran Espectacle Musical La Llegenda de Sant Jordi, que tindrà lloc el proper dissabte 27 d’abril.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Basic data protection information: The processing responsible is Iban Salvador Martinez. Your data will be processed for gestionar i moderar els comentaris. The processing legitimation is the consent of the concerned party. Your data will be processed by Automattic Inc., EEUU to spam filtering. You have the right to access, rectify and cancel the data, as well as other rights, as explained in the privacy policy.