Festa infantil i tió el 20 de desembre a Can Vidalet

El proper 20 de Desembre (Divendres) i dintre de la programació del Desembre Cultural, l’AVV CAN VIDALET organitza per els més petits del barri, el tradicional «Caga Tió», a les 18,30h a l’Edifici Cadí de l’Ajuntament d’Esplugues. Acte gratuït amb animació infantil.

064_DSC_8811_Caga_Ti__900

El Tió de Nadal (també anomenat simplement Tió, Tronc de Nadal, Soca, Xoca o Tronca) és un dels elements de la Mitologia catalana i una tradició molt arrelada a Catalunya, així com als veïns Aragó (on es diu en aragonès tronca, toza o tizón de Nadal) i Occitània (on es diu en occità cachafuòc o soc de Nadal). Malgrat les múltiples variants locals, la tradició consisteix en aplegar un tros de soca o branca gruixuda dies abans del dia de Nadal, normalment a l’inici de l’Advent, i portar-lo a casa, on se’l col•loca en algun racó amb una manta perquè no tingui fred i on se l’alimenta diàriament fins el dia que es fa cagar. Hi ha llars on el tió és simplement una peça de fusta (una o diverses cadires, per exemple), un tros de suro, una caixa, etc. de mides diferents segons convé per l’espai i mides dels regals, que haurà de cagar.


Es tracta d’una tradició amb segles d’història, inicialment relacionada amb la natura, la fertilitat i el solstici d’hivern.
Els darrers anys ha proliferat una imatge del Tió desvirtuada i folcloritzada, segurament com a resultat d’estratègies comercials davant d’influències anglosaxones, com un personatge amb cara, potes, etc. que buida de qualsevol contingut cultural una tradició milenària que precisament rau en fer que un element vegetal, en representació de tota la Natura, adquireixi temporalment com a tal (com a vegetal), qualitats animals màgiques, i no pas físiques.
Del fet de fer cagar el tió hi ha qui li ha posat el nom de Caga Tió, ja que diverses cançons comencen amb aquests mots, on «caga» és de fet el verb en imperatiu, però no és una denominació amb tradició. Per exemple: «Tió, Tió / caga turró, /d’aquell tan bo. /Si no cagues bé / et daré un cop de bastó.» 

Organitza: AVV CAN VIDALET

Font: Wikipedia.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Basic data protection information: The processing responsible is Iban Salvador Martinez. Your data will be processed for gestionar i moderar els comentaris. The processing legitimation is the consent of the concerned party. Your data will be processed by Automattic Inc., EEUU to spam filtering. You have the right to access, rectify and cancel the data, as well as other rights, as explained in the privacy policy.