Esplugues, la primera ciutat que posarà a prova un prototip de vehicle autònom de lliurament de mercaderia a domicili

És un dels tres municipis europeus que participen en el projecte // El robot, de sis rodes i amb capacitat de pujar i baixar escales de fins a 20 cm d’altura, ha estat dissenyat i fabricat per la UPC i diversos socis industrials

Esplugues participa en un projecte internacional innovador que posarà a prova un prototip de robot autònom de lliurament per automatitzar la logística d’última milla, és a dir, el darrer pas de la distribució d’una mercaderia a domicili. El vehicle ha estat dissenyat i fabricat per un equip de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el seu hub de recerca sobre mobilitat CARNET (amb participació de socis industrials com Seat i Volkswagen), coordinat per l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI).

El vehicle, anomenat Autonomous Delivery Device (ADD), es provarà, previsiblement durant el mes de juny, a Esplugues. El prototip, apropiat per moure’s en entorns urbans, circula a un màxim de 20 km/h, té unes mides de 170 cm x 110 cm x 100 cm, porta sis rodes i pot pujar o baixar escales de fins a 20 cm d’altura.

L’objectiu del projecte ADD és analitzar com els dispositius de lliurament autònoms poden millorar la distribució urbana de béns en el seu conjunt, quantificar els impactes potencials i fer proves en entorns reals de ciutat. S’estima que els costos de l’última milla (l’últim tram de la cadena de subministrament entre el centre de distribució i el client final) representen fins a un 40% dels costos totals de transport o més del 20 % de la pol·lució a les ciutats.

Aquest any, l’ADD s’assajarà en tres entorns reals: inicialment, a Esplugues de Llobregat, després a Hamburg (Alemanya) i, finalment, a Debrecen (Hongria). Aquestes activitats es duran a terme en el marc del projecte Logismile, que s’inicia aquest mes de gener, subvencionat per EIT Urban Mobility –iniciativa de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia centrada en la mobilitat urbana i el seu futur.

El projecte Logismile ha estat l’eix d’una jornada celebrada aquest 17 de gener a la UPC, en què hi ha participat l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, per a qui «el projecte LogiSmile té un encaix perfecte» al municipi. A Esplugues, afegeix, «portem molt de temps treballant i millorant el nostre coneixement en projectes sobre última milla, avançant-nos en la recerca de solucions innovadores als problemes de congestió de trànsit i contaminació que comportarà el previsible creixement del repartiment de mercaderies». I «per a nosaltres, és tota una oportunitat poder participar en aquest projecte europeu, un exemple de col·laboració entre administracions, universitats i empreses tecnològiques».

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Basic data protection information: The processing responsible is Iban Salvador Martinez. Your data will be processed for gestionar i moderar els comentaris. The processing legitimation is the consent of the concerned party. Your data will be processed by Automattic Inc., EEUU to spam filtering. You have the right to access, rectify and delete the data, as well as other rights, as explained in the privacy policy.