El metro i el bus baten rècords malgrat la crisi i les pujades

El transport públic va captar usuaris del trànsit privat, que va baixar el 0,5%. El suburbà va guanyar el 2% de viatges el 2011, i del 3% a l’11% les líníes del Baix Llobregat.

El 2011, amb un incessant tancament d’empreses, l’augment de l’atur i de tarifes que va superar de llarg la inflació (encara que molt menor al d’aquest any), el transport públic que depèn de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va tenir una xifra rècord de validacions. Mai s’havien registrat entre el Llobregat i el Besòs 652 milions de persones, un 1,3% més que el 2010. El metro va ser líder amb un 2%, mentre que els busos del Baix Llobregat van créixer del 3% a l’11%.

La xifra és de rècord, la més alta, si bé el creixement es va moderar cap al 2010, quan l’augment global va arribar al 2%. Antoni Poveda, vicepresident de Transports i Mobilitat de l’AMB i alcalde socialista de Sant Joan Despí, va tornar a atribuir ahir aquests bons resultats a la millora del sistema, amb l’ampliació del metro i del bus, però també va al·ludir al descens del trànsit.

En el conjunt de les grans vies que transcorren per l’àrea, la circulació va baixar un 0,5% l’any passat. L’escalada del preu del gasoil i de la gasolina crearia així nous clients de TMB i de les diferents empreses que amb concessions de l’AMB exploten les línies interurbanes.

EFECTE DE LA ‘TARIFADA’ / «En certa forma són vasos comunicants», va afirmar. És a dir, la T-10 era cara (ara ho és molt més), però el cost de repostar la superaria. Per això, Poveda, que no va votar a favor de l’augment del 2012 decidit pel Govern de CiU, no tem «especialment» que amb la tarifada ara es perdi passatge.

Entre les importants pujades de viatgers als busos del Baix Llobregat destaca el Sant Boi-Barcelona, amb el 10,8%. Altres ciutats amb augments notables són l’Hospitalet (8,6%), Castelldefels (5,2%) i Gavà i Viladecans (4,4%). Al Barcelonès Nord i Horta, en canvi, van seguir, però menys, les pèrdues per l’obertura de la L-9/10, amb caigudes del 5,2% i del 16,2%, respectivament. Els busos de TMB van reduir fins al 0,6% el passatge, la menor pèrdua dels últims anys a l’haver assumit gairebé les fugues pel nou metro.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Basic data protection information: The processing responsible is Iban Salvador Martinez. Your data will be processed for gestionar i moderar els comentaris. The processing legitimation is the consent of the concerned party. Your data will be processed by Automattic Inc., EEUU to spam filtering. You have the right to access, rectify and delete the data, as well as other rights, as explained in the privacy policy.