[Ajuntament] Setze dels 21 membres del Consistori (els 10 del PSC, els 4 del PP, el d’ERC i el regidor no adscrit) van donar suport al Pacte Local contra la Pobresa i l’Exclusió Social, un document de referència que pretén integrar el teixit associatiu en la lluita contra la pobresa a nivell local. En el document, que es va consensuar en el marc del Consell Municipal per la Cohesió Social davant l’augment de les persones en situació de vulnerabilitat al municipi (el programa d’aliments ha passat d’atendre 176 famílies a 663 en cinc anys i els ajuts puntuals d’emergència que dóna l’Ajuntament han passat de 58.000 a 110.000 euros, entre d’altres dades), es demana a les 168 entitats d’Esplugues la seva implicació per detectar possibles situacions de risc, l’adopció dels principis del pacte com a marc de referència a l’hora d’organitzar activitats i la promoció i el suport a iniciatives de prevenció, entre d’altres compromisos.
“Pretén ser un pacte per la dignitat, per la justícia social i per a la inclusió de persones que viuen en situació de vulnerabilitat”, va dir l’alcaldessa, Pilar Díaz, que va anunciar també que moltes entitats ja s’hi han subscrit.
Per part dels grups que van donar-hi suport, el portaveu del PSC, Enric Giner, va destacar que el Pacte “reflecteix l’esforç de tots, és un testimoni de la voluntat col·lectiva de la ciutat per lluitar contra la pobresa” i “una mostra de generositat de la societat civil d’Esplugues”.
Per a Mercè Haro, del PP, “tota la ciutadania demana que fem alguna cosa per a molta gent que ho està passant malament” i “això és una prioritat”.
El regidor d’ERC, Jordi Figueras, va subratllar que el Pacte “potser arriba a tard, però benvingut sigui perquè hi ha molta feina a fer” per combatre la pobresa.
Per al regidor no adscrit Roger Pons, “tot és millorable, però és una eina prou bona, vàlida i necessària, i per sobre de tot està la prioritat de servei públic”.
Per part del grups que van votar en contra, Elisabet Millà, d’ICV-EUiA, va argumentar que “aquest pretès Pacte no ens el creiem, pràcticament tot és maquillatge”, que les entitats ja treballen en combatre la pobresa i que “el nostre pla contra l’exclusió social passa per fer justícia, no per fer caritat”.
Per a Albert Comellas, de CiU, “sempre hem donat suport al govern municipal en aquest aspecte”, però el que planteja el document “és feina per al proper govern municipal”.
Moció sobre afectacions a les entitats de noves obligacions tributàries
El Ple celebrat el 18 de febrer va aprovar una moció presentada pels grups de PSC, ICV-EUiA i CiU instant el govern espanyol a modificar la recentment aprovada Llei de l’Impost sobre Societats, que obliga a qualsevol entitat sense ànim de lucre, “encara que no realitzi cap activitat econòmica i amb independència del seu volum”, a presentar la declaració d’aquest impost. Això vol dir “portar una comptabilitat de partida doble”, la qual cosa suposa “assumir càrregues administratives molt superiors a les actuals, desproporcionades i costoses”. La moció també recull que l’Ajuntament oferirà a les entitats “un servei de guia suport i assessorament” a les entitats. ERC –que va demanar que es creés una oficina per a les entitats– i el regidor no adscrit van donar-hi suport. El PP va votar en contra.
Suport als malalts d’hepatitis C i de fibromiàlgia
També es van aprovar dues propostes presentades pel grup local del partit Ciutadans. Una, per donar suport a l’accés de tots els malats d’hepatitis C als tractaments de nova generació, que redueixen molt la mortalitat, de forma que aquest es dispensi, per part de les comunitats autònomes, per criteris mèdics i no econòmics; així com una campanya de sensibilització recomanant que les persones nascudes entre 1950 i 1985, a qui més afecta la malaltia, es fessin una prova.
L’altra, per donar difusió de la Iniciativa Legislativa Popular promoguda per l’Asociación FM Unión y Fuerza per aconseguir la protecció social dels malalts de fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica, petició que requereix de 500.000 signatures de suport a Espanya perquè sigui debatuda al Congrés dels Diputats. PSC, ICV, CiU i ERC van donar-hi suport, mentre que PP i el regidor no adscrit es van abstenir.