Crònica del Ple de juny: Acord per exigir un referèndum sobre monarquia o república

20140621-093735-34655834.jpg
El Ple municipal celebrat el 18 de juny va tractar temes molt diversos. Un d’ells, de gran actualitat, per la coronació de Felip VI com a rei d’Espanya, poques hores després del Ple. En aquest context, el PSC va presentar una moció reclamant a l’Estat “l’impuls d’un procés que, utilitzant tots els mecanismes que preveu la Constitució Espanyola, permeti als ciutadans escollir el model d’Estat i la manera en què procedeix a l’elecció del seu cap”. O sigui, monarquia o república. La moció, a més, demana “fer una crida a la ciutadania a exigir la convocatòria d’un referèndum”. L’acord va comptar amb els vots favorables també d’ICV-EUiA, ERC i el regidor no adscrit.

El portaveu socialista, Enric Giner, va expressar que ara que es produeix el relleu “és un deure consultar el model d’Estat a la ciutadania”, sobretot perquè “moltes generacions no van tenir l’oportunitat d’escollir el que volien” quan es va fer la Transició. Lídia Ibáñez, d’ICV, va qualificar de “sorprenent” que la moció sortís del PSC i li va donar suport, a l’igual que Jordi Figueras, d’ERC: “Entenem que els espanyols han de tenir dret a decidir”. El regidor no adscrit Roger Pons va dir que “l’esperit és positiu”, però la va qualificar d’“extemporània”.

CiU es va abstenir, argumentant que “el problema d’Espanya és la credibilitat de les seves institucions, no el mo­del”, va dir el portaveu, Albert Comellas. I el PP va votar en contra.

Aprovada una moció en defensa d’un servei sobre violència masclista

El Ple va aprovar altres dues mocions, aquestes de caràcter social. Una d’elles, en defensa del Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) en Violència Masclista del Baix Llobregat, davant la pretensió del departament de Benestar Social de la Generalitat de reestructurar el model i reduir l’actual plantilla, d’onze professionals a vuit. Els signants van ser PSC, PP, ICV-EUiA, ERC i el regidor no adscrit, segons els quals aquesta reestructuració “afectarà l’atenció a les dones i els seus fills” i “suposarà una privatització del programa d’inserció laboral”. CiU va votar en contra perquè són canvis “per adaptar el servei a la demanda”, va dir Lídia Morera.

Esplugues, declarada Ciutat Solidària amb l’Alzheimer

També es va acordar, aquesta per unanimitat, una moció conjunta proposant la declaració d’Esplugues com a Ciutat Solidària amb l’Alzheimer, adherint-se a una iniciativa de la CEAFA que reivindica “una Política d’Estat” per combatre la malaltia. D’aquesta manera, l’Ajuntament “vol, amb aquest gest institucional, servir d’exemple a altres municipis i recolzar a la sensibilització i conscienciació sobre aquest problema socio-sanitari de primera magnitud”.

Denegada una modificació de crèdit

L’oposició (PP, ICV, CiU, ERC i no adscrit) va denegar la modificació de crèdits del pressupost, presentada pel govern municipal, consistent en una transferència de 165.721 euros de despesa ordinària, sense suposar cap augment de la despesa global, més la inclusió de nous projectes d’inversió, per un import total d’1,2 milions, gràcies a l’obtenció de finançament per part, entre d’altres, d’organismes supramunicipals. El portaveu del PSC, Enric Giner, va dir que això posava “en risc la necessitat d’incrementar la despesa social perquè s’han produït noves necessitats que cal afrontar, així com a inversions per a millores a la via pública, que poden crear ocupació”. Els grups de l’oposició no van argumentar el seu vot contrari en el debat del punt, tot i que en el torn de precs i preguntes, alguns portaveus van expressar el seu desacord amb la inclusió d’una partida per engegar un procés de participació ciutadana. Lídia Ibáñez, d’ICV, va dir que no se’ls va informar amb temps del nou procés; Albert Comellas, de CiU, que incompleix la filosofia del pacte per al pressupost; Jordi Figueras, d’ERC, ho va vincular a la proximitat de les eleccions municipals; i Roger Pons, que en altres temes no s’han obert debats participatius.

Acord sobre terrasses de bar a la via pública

L’oposició (PP, ICV, CiU, ERC i no adscrit) va presentar una proposta per via d’urgència instant a autoritzar per a aquest estiu terrasses de bar a la via pública, en zones d’estacionament. El PSC va votar en contra argumentant que intensifica les molèsties a veïns i elimina places d’aparcament. Els vots de l’oposició van servir per aprovar l’acord, tot i que el govern municipal va dir que aquest tema no és competència del Ple.

Altres acords i temes de Ple

• Aportació a projectes de cooperació. S’aprova destinar 83.900 euros a 15 projectes presentants per entitats en l’àmbit de la cooperació.

• Modificació del ROM. Es va aprovar una proposta de Ciutadans per especificar al Reglament Orgànic Municipal (ROM) que els 15 dies establerts abans del Ple per presentar proposicions són dies hàbils.

• Expropiació de solar a la plaça Constitució. Es va denegar una proposta de Ciutadans per estudiar la viabilitat d’expropiar el solar de la plaça Constitució on es vol construir un tanatori.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Información básica sobre protección de datos: El responsable del proceso es Iban Salvador Martinez. Tus datos serán tratados para gestionar i moderar els comentaris. La legitimación del tratamiento es por consentimiento del interesado. Tus datos serán tratados por Automattic Inc., EEUU para filtrar el spam. Tienes derecho a acceder, rectificar y cancelar los datos, así como otros derechos, como se explica en la política de privacidad.