Baluh facilita la comunicació a persones amb trastorns

Baluh facilita la comunicació a persones amb trastorns [Esplugues.cat]Josep Martínez, veí d’Esplugues, té un fill d’11 anys, Enric, amb un trastorn de l’espectre autista que l’impossibilita comunicar-se verbalment amb la gent, inclosa la seva família. Durant uns anys, Enric ha fet servir un llibre que conté pictogrames per comunicar-se. Tot un avanç. Però Josep va indagar per Internet i va trobar que als Estats Units utilitzaven una aplicació en dispositius tàctils pensada per a persones amb dificultats per expressar-se. Davant la dificultat de portar el programa a Europa, va contactar amb un amic programador, Sergi Vélez, i un altre especialitzat en màrqueting, Melchor de Palau, i van crear Baluh.

La nova aplicació, disponible de moment en català, castellà i anglès, compta des de l’agost amb més de 200 persones usuàries de 15 països de tot el món. “Les persones que l’utilitzen ho agraeixen molt, perquè permet una comunicació més àgil”, diu Josep.

Amb l’aplicació es descarreguen 400 pictogrames ampliables que conformen l’univers de les persones amb trastorn generalitzat del desenvolupament (autistes i altres) per poder expressar-se. Aquests han estat creats per l’associació Arasaac i seleccionats per logopedes del centre d’educació especial Paideia de Barcelona, on estudia Enric, qui també assisteix a l’Escola Utmar d’Esplugues. També pot ser d’utilitat per a persones amb paràlisi cerebral, síndrome de down, apràxia o lesió cerebral traumàtica.

Un exemple d’aplicació pràctica: pitjant tres pictogrames, jo, vull i menjar, prèviament guardats en una carpeta anomenada El meu llibre, Enric expressa un desig que no pot transmetre amb paraules. Una barrera comunicativa salvada gràcies a les noves aplicacions tecnològiques.

Un projecte social

Un dels trets que el diferencien de l’aplicació nord-americana és que neix, diu Martínez, com “un projecte social”, ja que la descàrrega de l’aplicació costa només 5 euros, “per cobrir costos”. Això sí, requereix de dispositius Apple (iPhone, iPad o iPod touch), que són els més desenvolupats tecnològicament i els més aptes per al maneig tàctil.

Per fer arribar el producte a més gent, els promotors estan desenvolupant la idea perquè un mateix iPad el puguin compartir diversos usuaris de centres educatius o d’hospitals, centres ocupacionals, etc.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Basic data protection information: The processing responsible is Iban Salvador Martinez. Your data will be processed for gestionar i moderar els comentaris. The processing legitimation is the consent of the concerned party. Your data will be processed by Automattic Inc., EEUU to spam filtering. You have the right to access, rectify and cancel the data, as well as other rights, as explained in the privacy policy.