image

En l’acte, organitzat per ERC d’Esplugues el 29 de febrer a L’Avenç, hi van participar la diputada d’ERC al Congrés Ana M. Surra i l’activista sirianocatalana Samar Tahar Farah, que van denunciar el drama dels refugiats i van demanar que els ciutadans d’Europa exigeixin als seus governs que facin tots els possibles per aturar la guerra de Síria.

La xerrada, que duia per títol «Dones amb tots els drets», va comptar amb més de mig centenar d’assistents i va servir per explicar de primera mà la tragèdia dels refugiats des d’una òptica femenina, coincidint amb la proximitat del Dia Internacional de la Dona del 8 de març.

En l’acte es va posar de manifest la complexitat de la guerra de Síria, que implica molts interessos contraposats de molts Estats i sectors socials diferents. En aquest sentit, Samar Tahar —sociòloga, politòloga i especialista en economia mundial i dret internacional— va denunciar la inacció de la Unió Europea, que no fa pràcticament res per solucionar-ho a causa dels seus propis interessos, i hi destina molt pocs ajuts que a sobre no s’empren ni canalitzen correctament. Samar Tahar va descriure la situació lamentable del ciutadans sirians al seu país devastat i als camps de refugiats, i va demanar insistentment que els ciutadans europeus, i en concret els catalans, pressionin els seus governs perquè aturin la guerra de Síria, perquè els refugiats només són la punta de l’iceberg d’una tragèdia humana de molt més abast.

Ana María Surra, diputada al Congrés dels Diputats per ERC, va explicar el seu cas, atès que es va exiliar de l’Uruguai durant el cop d’Estat de 1973. Ana M. Surra també va denunciar totes les traves i impediments que posen els estats europeus, i en concret l’Estat espanyol, per acollir refugiats polítics, i la situació de precarietat i desemparament que pateixen els immigrants per aquests motius en arribar a Europa. Segons Ana M. Surra, la societat internacional no afronta les causes del conflicte i n’atén molt malament les conseqüències, en un joc d’equilibris mundial que castiga sobretot la societat civil del país en guerra. A més, els municipis i el Govern de la Generalitat hi poden fer poca cosa, perquè és el Govern de l’Estat qui té les competències en aquesta matèria. Durant la darrera part de la seva intervenció va explicar la tasca que fa al Congrés dels Diputats i les probabilitats que hi ha que s’arribi a un pacte de govern a Madrid, que considera ben minses.

Al final de l’acte hi va haver un torn de preguntes en què els assistents van poder aclarir dubtes i qüestions sobre Síria i els refugiats.

ERC Esplugues de Llobregat
2 de març del 2016

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Basic data protection information: The processing responsible is Iban Salvador Martinez. Your data will be processed for gestionar i moderar els comentaris. The processing legitimation is the consent of the concerned party. Your data will be processed by Automattic Inc., EEUU to spam filtering. You have the right to access, rectify and cancel the data, as well as other rights, as explained in the privacy policy.