A partir de l’1 de desembre, els cotxes que no disposin de l’etiqueta ambiental de la DGT (els de gasolina anteriors al 2000 i els de dièsel anteriors al 2006) no podran circular per l’interior de les Rondes de Barcelona (que es denominarà zona de baixes emissions) quan hi hagiepisodis de contaminació atmosfèrica. A Esplugues, l’àrea afectada correspon a Can Vidalet i Can Cervera. A les sortides de la ronda i en altres punts de la ciutat hi haurà senyalitzacions alertant de l’entrada a la zona de baixes emissions. Les motos, furgonetes, ambulàncies i altres vehicles no privats no estaran afectats de moment per aquesta mesura impulsada per l’AMB.

Segons les estadístiques, els episodis de contaminació que requeriran aquestes restriccions de trànsit -episodis que són declarats per la Generalitat- es produeixen com a molt tres vegades a l’any amb durades d’entre un i tres dies. Les restriccions tindran lloc entre les 7 i les 20 hores els dies feiners, una zona horària en la qual hi ha alternatives de transport públic. El 2020 la mesura serà permanent. La contaminació és la primera causa de mort evitable a l’entorn metropolità.

Una qüestió de salut

La mala qualitat de l’aire és responsable de 25.500 morts prematures a Espanya. En àrees urbanes, el 80% d’aquestes morts són causades per la contaminació dels vehicles. L’altre 20% deriven de l’efecte de les obres i la indústria, on també s’estan aplicant protocols, guies de bones pràctiques i ordenances metropolitanes.

Amb l’objectiu de reduir el nombre de morts prematures i altres danys a la salut i al desenvolupament infantil, a més de les restriccions de circulació que es comencen a implantar el pròxim 1 de desembre, també es duran a terme activitats d’educació ambiental a escoles i centres de gent gran, dos dels grups de persones vulnerables, juntament amb les embarassades o les persones malaltes.

A la cua d’Europa

Les mesures que ara es comencen a aplicar ja fa més de deu anys que s’apliquen a la majoria de ciutats europees. De fet, actualment, Barcelona és la metròpoli amb una major densitat de vehicles d’Europa. Les restriccions de trànsit afectaran el entre el 20% de vehicles que es mouen habitualment. Cal tenir en compte que un vehicle sense etiqueta ambiental de la DGT contamina entre 5 i 50 vegades més que els nous.

El 31 de gener de 2017 el Consell Metropolità va aprovar el Programa metropolità de mesures contra la contaminació atmosfèrica i el Protocol d’actuació en cas d’episodis d’alta contaminació per NO2 i PM10. L’any 2018 és previst que l’AMB publiqui una aplicació mòbil que informi diàriament sobre els nivells de contaminació ambiental. Potenciar l’ús de la bicicleta, del transport públic i de vehicles baixes emissions són altres de les mesures que s’aniran adoptant. L’objectiu és que tota l’àrea metropolitana sigui de baixes emissions l’any 2025.

Font: www.esplugues.cat

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Basic data protection information: The processing responsible is Iban Salvador Martinez. Your data will be processed for gestionar i moderar els comentaris. The processing legitimation is the consent of the concerned party. Your data will be processed by Automattic Inc., EEUU to spam filtering. You have the right to access, rectify and cancel the data, as well as other rights, as explained in the privacy policy.