DIADA DE SANT JORDI A ESPLUGUES 23 D’ABRIL 2013.
D’11 a 20 h Plaça Santa Magdalena, Fira del llibre i de la rosa.
Parades de llibres i roses organitzades per les entitats de la ciutat.
D’11 a 12 h Plaça Santa Magdalena. Lectura de fragments de llibres a càrrec de les entitats participants i de les persones que hi vulguin participar.
De 17 a 18.30 h Biblioteca Pare Miquel d’Esplugues.
Taller familiar: Construeix un portafotos a càrrec de Montse Famadas
Podràs construir un portafotos de forma cúbica per posar-hi les figures de Sant Jordi i, si vols, hi podràs enganxar les teves fotografies.
Tots els nens i nenes que hi participin, a més del treball realitzat al taller rebran un record dels personatges del Gènius, la biblioteca virtual infantil
18 h Biblioteca La Bòbila.
Taller infantil per aprendre a fer punts de llibre: Mar-art-pàgines, a càrrec de Sílvia Ferrari.
18 h Zona de vianants del carrer Àngel Guimerà, davant del Casal de Cultura Robert Brillas.
HORA DEL CONTE AL CARRER. Contes anima(la)ts a càrrec de Elai Senabre.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=72oaUA_KEAo&w=420&h=315]
Hi havia una vegada quan els animals parlaven i les persones callaven… Així comencen molts dels contes tradicionals com els que ens porta el narrador en aquesta ocasió. Contes protagonitzats per animals, bestioles i alguna persona.
Organitza: Biblioteca Pare Miquel d’Esplugues
19 h Plaça Santa Magdalena HORA DEL CONTE AL CARRER.
Sant Jordi mata l’aranya. Contes i llegendes de dracs i cavallers.
A càrrec d’Albert Estengre.
Aranya, víbria, drac… són els noms dels dracs que destruïen tothom que es plantava al seu davant. Sant Jordi no va ser l’únic valent cavaller que matava dracs, n’hi havia d’altres. Veniu a tocar la SANT MARTÍ, una espasa màgica!
Organitza: Biblioteca Pare Miquel d’Esplugues
19 h Biblioteca Pare Miquel d’Esplugues. Recital de poemes
Any Espriu, poemes de Salvador Espriu a càrrec del Grup de Teatre de l’Associació de Dones de la Plana; Catalunya poètica, a càrrec d’alumnes del Servei Local de Català; Esplugues poètica, a càrrec de l’Associació de Veïns del Centre. Si vols recitar poemes posa’t en contacte amb la biblioteca, places limitades.
19 h Centre Cultural de l’Avenç – Pista municipal
Ballada de sardanes amb la Cobla del Baix Llobregat
Organitza: Secció Sardanista de l’Avenç
20 h Parc del Pou d’en Fèlix – Pista vermella
Concert de Bandes: Banda Jove i Banda de l’Escola
Organitza: Escola Municipal de Música d’Esplugues
El 23 d’abril, els catalans surten al carrer i omplen les Rambles de gom a gom per celebrar la festivitat de Sant Jordi, patró de Catalunya, el Dia del Llibre i la Fira de les Roses. Les roses, els llibres i les senyeres ocupen els carrers i les places d’arreu del país.
Història
Es va proposar convertir aquesta data en festa de precepte per primer cop el 1436, quan es va formular la proposta a les corts de la Generalitat de Catalunya. La proposta es faria efectiva el 1456.
Tradicionalment i des del segle XV, a Catalunya la diada de Sant Jordi és el dia dels enamorats, i és costum que les parelles es regalin una rosa vermella «com la sang» i un llibre. A la popularitat del sant hi van contribuir els monarques Pere el Catòlic, Jaume I o Pere el Cerimoniós.Tot i ser tradicional, la popularització del fet de regalar roses es va restablir activament el 1914, gràcies a l’impuls de la Mancomunitat.
No va ser fins molts segles després, però, que es va celebrar l’altra festa que avui dia s’associa amb el patró de Catalunya, el Dia del Llibre. Va ser l’escriptor i editor valencià Vicent Clavel i Andrés, aleshores establert a Barcelona i director de l’Editorial Cervantes, qui va proposar a la Cámara Oficial del Libro de Barcelona i al Gremio de Editores y Libreros celebrar una festa per promoure i difondre el llibre a Catalunya. El dia escollit va ser el 7 d’octubre de 1927.
El 1929, en plena Exposició Internacional de Barcelona, els llibreters van sortir al carrer i la iniciativa va tenir tant èxit que es va decidir canviar la data. El nou Dia del Llibre seria el 23 d’abril, una data primaveral i que, a més, coincidia amb la mort de Miguel de Cervantes i del dramaturg William Shakespeare, el 1616. A més, Josep Pla, el 1981, també moriria en la mateixa data. La festa des d’un bon principi va contribuir decisivament a donar un fort impuls a la producció i comercialització del llibre en català i no es va aturar ni tan sols durant la guerra civil espanyola.
El 15 de novembre de 1995, la Conferència General de la UNESCO va decretar el 23 d’abril com a Dia Internacional del Llibre i del Dret d’Autor. Aquest dia, els lectors aprofiten per intercanviar impressions de lectura a peu de carrer amb els seus escriptors predilectes i aquests per signar-los la darrera novetat editorial. Els darrers anys, aquest ritual de la diada del llibre ha guanyat un fort component mediàtic, tant pels autors com per l’interès de la festa, que en confirma la incidència i l’èxit més enllà de les fronteres catalanes.
Diada
La diada té un caire reivindicatiu de la cultura catalana i molts balcons s’engalanen amb la bandera de Catalunya. A tot Catalunya es venen llibres i roses, però és a la Rambla de Barcelona on l’esdeveniment arriba a la seva màxima expressió. A les parades habituals de la Rambla se n’afegeixen de temporals. És tradicional promoure la venda de llibres amb signatures dels autors i fent un descompte al preu de venda. Les llibreries properes estan plenes de gom a gom i obren fins i tot si és diumenge. També hi ha lectures de poemes o de fragments de llibres i els teatres i sales d’espectacles fan promocions especials. Quant a les roses es transformen en un negoci del que tothom s’aprofita, el 2010 s’estima que es van vendre sis milions de roses a Catalunya, el 40% de roses de tot l’any. Hi ha parades amb reivindicacions polítiques, per ajudar a organitzacions humanitàries, per recaptar fons per escoles o simplement per a aconseguir alguns diners extra. Els mitjans de comunicació fan retransmissions en directe des dels punts més emblemàtics. Però sobretot cal destacar l’ambient festiu que genera la diada. Es realitzen activitats a les biblioteques i concerts als carrers que s’afegeixen a l’atrafegada agenda cultural catalana.
La de Sant Jordi ha estat declarada Festa Nacional de Catalunya per la Generalitat, però aquest dia no és festa laboral: és feiner i lectiu per als estudiants. Per Sant Jordi, es fan recepcions oficials al Palau de la Generalitat de Catalunya i en el món educatiu, on es realitzen Jocs Florals, és un dia de festa grossa i participació en què la paraula impresa i recitada té tot el protagonisme. La vila ducal de Montblanc, segons el Costumari Català del folklorista Joan Amades, va ser el lloc de Catalunya on sant Jordi va matar el drac i va salvar la princesa. És per això que, des de l’any 1987, els montblanquins reviuen la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi. El punt àlgid de la festa és la representació de la llegenda del noble cavaller, heroi i salvador de princeses, en els escenaris recollits per la tradició popular.
Font: L’Agenda.