La consulta realitzada per la sectorial posa de manifest que les tres problemàtiques que més preocupen als comerciants són la desatenció a les entitats bancàries (20%), la manca de personal (21%) i la desertització comercial del seu barri o municipi (28%).
El 90% dels enquestats creu que és molt costós mantenir l’empresa amb les normatives, impostos i taxes vigents. A causa del context econòmic i polític actual, un 83,20% han vist reduït el marge de benefici de la seva empresa.
Barcelona, 28 d’abril de 2023. La consulta que ha fet PIMEComerç als seus socis, associacions i gremis per tal de conèixer la situació actual del teixit comercial constata que les tres problemàtiques que més els preocupen són la desatenció a les entitats bancàries (20%), la desertització comercial del seu barri o municipi (28%), i la manca de personal (21%). Pel que fa a la relació amb les entitats bancàries, els comerciants consideren que el més problemàtic són les limitacions en els horaris comercials (22,99%), seguit de l’increment dels càrrecs i taxes bancàries (19,73%), així com d’haver de demanar cita per ser atesos (18,50%), els problemes que tenen per poder disposar d’efectiu pel canvi (16,60%), la impossibilitat d’ingressar diners a finestreta (10,61%), els retards i problemes amb les sol·licituds de crèdits i préstecs, o amb les línies de crèdit (4,49%), i problemes amb les domiciliacions de pagaments i altres serveis automatitzats (1,22%), enfront del 5,85% que no té cap problema amb la seva entitat bancària. Unes dades que “permetran a la sectorial treballar amb les entitats bancàries per trobar la millor de les solucions” ha dit la directora de PIMEComerç, Pilar Mínguez.
D’altra banda, el comerç urbà de Catalunya fa temps que observa la problemàtica de la desertització comercial que qüestiona el seu model de proximitat i territorialitat, per això la sectorial va publicar un estudi ‘La desertització comercial en municipis catalans’ que confirma l’impacte que té sobre el territori, i alerta que pugui desencadenar i agreujar un altre problema com és la despoblació rural. En la mateixa línia, els comerciants han respost que els assumptes que haurien de ser prioritaris per als ajuntaments en suport al sector, de cara als nous governs municipals, són els ajuts i incentius (28,75%), les campanyes comercials (22,75%), la neteja de l’espai públic (14,13%), la facilitació en la creació i transmissió empresarial (13,75%), la seguretat (12,88%), i l’impuls dels APEU (7,75%).
L’enquesta ha posat sobre la taula que el 90% dels comerciants considera molt costós mantenir l’empresa amb les normatives, impostos i taxes vigents. Concretament, el 72% del teixit comercial que considera molt costós el manteniment del negoci, ho fa perquè creu que han augmentat els costos a través d’impostos i taxes, mentre que el 16% diu que han augmentat les normatives que se’ls aplica, i un 12% perquè han augmentat les traves administratives.
Les xifres extretes de la consulta constaten que els comerciants continuen patint les conseqüències de l’augment de l’IPC, de les matèries primeres i de la despesa energètica. El 52% de les persones consultades ha experimentat unes pitjors vendes respecte a la consulta del primer trimestre de l’any passat (60,41%). En canvi, el percentatge de persones que han experimentat unes millors vendes és del 48%. A causa del context econòmic i polític actual, un 83,20% han vist reduït el marge de benefici de la seva empresa. Unes dades que segons el president de PIMEComerç, Àlex Goñi “són preocupants i ens porten a ser poc rendibles fet que fa molt difícil el relleu generacional”.
Respecte a la previsió de la situació del negoci, l’enquesta constata que en els pròxims sis mesos un 57,54% creu que la seva situació econòmica continuarà igual que ara mentre que el 18,60% creu que empitjorarà. Un 6,32% dels comerciants assegura que no pot garantir la continuïtat del seu establiment i un 17,54% creu que millorarà i augmentarà el volum del seu negoci.