La liquidació del pressupost de 2011 de l’Ajuntament d’Esplugues, aprovada en el Ple ordinari del mes de març, s’ha tancat amb un superàvit d’1.441.955 euros, una xifra que, segons ha destacat l’alcaldessa i regidora de Serveis Econòmics, Pilar Díaz, “demostra els bons resultats de la política d’austeritat que l’Ajuntament està aplicant els darrers anys”. Un estalvi que no repercuteix en la inversió en l’àmbit social i en el foment de l’ocupació, que en els pressupostos per al 2012 ha augmentat. Pilar Díaz va posar com a exemple la ciutat d’Esplugues en el transcurs de la taula rodona sobre economia celebrada dimecres pas- sat a l’Aula Universitària de Gent Gran d’Esplugues, que va comptar també amb la participació de l’acalde de Sant Just, Josep Perpinyà, i el president de Pimec, Josep Gonzàlez. “Cal austeritat, però no retallades excessives que acabaran impedint la reactivació econòmica”, va afegir l’alcaldessa.
Entre les mesures de contenció, té un paper important la despesa en personal del consistori, que en l’exer- cici 2010 va ser un 22% inferior a la mitjana dels municipis d’entre 20.000 i 100.000 habitants de la província de Barcelona. El nombre d’empleats per 1.000 habitants a Esplugues és de 6,94, menys de la meitat que la mitjana catalana (13,93) i espanyola (14,33).
També l’estalvi en la compra de béns i serveis diferencia el municipi d’Esplugues, ja que la despesa per habitant en aquest concepte s’ha mantingut en un nivell un 33% inferior a la mitjana provincial. En 2011, aquesta despesa es va reduir un 11% respecte a les xifres del 2009.
El superàvit derivat de la liquidació del pressupost del 2011 coincideix amb el balanç positiu de la ges- tió dels darrers quatre anys, ha assenyalat Pilar Díaz. Durant el període 2007-2011, la inversió total ha ascendit a 64,5 milions d’euros i, tanmateix, l’endeutament bancari de l’Ajuntament d’Esplugues “s’ha mantingut en nivells molt acceptables”. El fet de comptar amb unes arques municipals sanejades, “ens permet ser uns dels municipis amb una pressió fiscal més baixa”. En 2010, aquesta pressió fiscal va ser un 50% inferior a la mitjana de la província.
“Les xifres ens demostren que un alt nivell d’eficiència en la gestió dels recursos públics pot fer que con- tinuem en una situació econòmica equilibrada, al mateix temps que atenem les necessitats prioritàries de la nostra ciutadania. Per això, per quart any consecutiu, en el pressupost per al 2012 hem pogut reduir les despeses corrents, però sense renunciar a allò que considerem essencial”, ha declarat l’alcaldessa.