L'accés a l'ensenyament superior | Les taxes

Les universitats ratifiquen que la matrícula pugi el 7,6%

Les taxes universitàries pujaran a Catalunya el 7,6%, el màxim permès pel ministeri d’Educació, segons va ratificar ahir el Consell Interuniversitari (CIC), òrgan consultiu de la Generalitat en el qual estan presents representants de l’Administració, rectors, estudiants i sindicats. La reunió també va donar via lliure que els alumnes que cursen per tercera vegada una assignatura paguin un recàrrec del 200%, el triple, sobre el cost normal. El Govern aprovarà previsiblement ambdues mesures en uns 15 dies.

La decisió del 7,6%, el major increment de l’última dècada, va xocar amb l’oposició dels estudiants, qui van al·legar que Catalunya ja és la segona comunitat en la qual és més car cursar un crèdit, solament per darrere d’Aragó. També van lamentar que la decisió sigui d’aplicació immediata, «el que no ha permès planificar el curs anterior», com afirma Jordi Cordony, president del Consell dels  Estudiants de les universitats catalanes.

La Secretària d’Universitats  i  Recerca afirma que la pujada té com objectiu «corregir el desequilibri» actual en matèria de costos i recorda que els alumnes universitaris solament paguen de mitjana el 11,4% dels seus estudis. Segons els exemples citats per la secretaria, l’augment es traduïx en un increment per curs d’entre 65 i 100 euros. El 7,6%, que s’obté a partir del 3,6% de l’IPC, més quatre punts que el ministeri permetia com opcionals, solament s’aplicarà als crèdits. En altres opcions, com la gestió d’un expedient acadèmic o els màsters, l’augment es queda en el 3,6%.

A més, aquest any es permetrà per primera vegada el pagament mensual fraccionat de la matrícula.

«És comprensible que la mesura no agradi a tots, però s’ha de tenir en compte que ens trobem en un moment difícil», diu el rector de la UB, Dídac Ramírez, en referència a la gran retallada sofert aquest any per les universitats públiques. A més, va reiterar, un punt del 7,6% es destinarà a un nou sistema de beques que permetrà augmentar el llindar mínim actual: «Es podran beneficiar famílies amb dificultats».

Font: Antonio  Madridejos, El Periódico de Catalunya

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Basic data protection information: The processing responsible is Iban Salvador Martinez. Your data will be processed for gestionar i moderar els comentaris. The processing legitimation is the consent of the concerned party. Your data will be processed by Automattic Inc., EEUU to spam filtering. You have the right to access, rectify and delete the data, as well as other rights, as explained in the privacy policy.