La Generalitat mantindrà el pagament d'un euro per recepta malgrat les noves mesures
Barcelona, (EFE).- El govern català mantindrà el pagament d’un euro per recepta que la Generalitat ja havia introduït en el sistema sanitari de Catalunya, ja que considera que les mesures adoptades pel govern de l’Estat de pagar les medecines segons la renda «no són suficients» per garantir la viabilitat del model.
Segons que ha indicat en una roda de premsa el portaveu del govern català, Francesc Homs, «és ridícul» que el govern espanyol «digui que no hi haurà copagament sanitari, perquè ja n’hi ha, i cal dir les coses pel seu nom».
Després d’apuntar que «no és sostenible estar a la cua en copagament quan resulta que estem a dalt de tot en nivell d’endeutament», i recordar que «els països europeus de referència, com Alemanya, Bèlgica o França, ja el tenen», ha assegurat que la Generalitat mantindrà el «tiquet moderador» en les receptes que s’expedeixin des de la Seguretat Social.
Segons l’opinió del portaveu de l’executiu català, les mesures que ha adoptat el govern espanyol «no són suficients per garantir l’estat del benestar» ni per mantenir la viabilitat del sistema sanitari, de manera que li ha demanat «que es fixi en el que s’està fent a Europa i després faci el que ha de fer».
Segons Homs, «que a l’Estat Espanyol no es reconegui el copagament quan en realitat ja n’hi ha, és una cosa que no s’aguanta per cap part», motiu pel qual el govern de la Generalitat «mantindrà» l’anomenat «tiquet moderador» d’un euro per recepta «fins al límit de 60 euros a l ‘any per persona que com a màxim es podrà pagar».

Segons la seva opinió, aquesta taxa implantada per la Generalitat en els Pressupostos de 2012 «més que com un propòsit recaptatori, ha estat establerta per moderar l’abús que tots sabem que hi ha en el consum de productes farmacèutics».
Ha esmentat, en aquest sentit, els exemples de diversos «països de referència» de la UE i, en el cas concret d’Alemanya, ha precisat, «el ‘tiquet moderador’ és de com a mínim cinc euros per recepta», mentre que «l’assistència sanitària es cobra 10 euros per la primera visita, i 10 euros per cada dia d’hospitalització».
«A Suècia, que tant ens agrada a tots posar com a exemple i que disposa d’un impost de la renda molt semblant el nostre, no només hi ha copagament, sinó que té un ‘tiquet moderador’ d’entre 11 a 17 euros, amb un límit de 100 euros com a màxim», ha afegit Homs.
Segons el portaveu del govern de la Generalitat, «si per la via de la despesa no podem retallar més, llavors (els governs) han de prendre mesures que vagin per altres vies», entre les quals figura precisament, ha dit, la d'»incrementar els ingressos».

<!–

 

–>

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Basic data protection information: The processing responsible is Iban Salvador Martinez. Your data will be processed for gestionar i moderar els comentaris. The processing legitimation is the consent of the concerned party. Your data will be processed by Automattic Inc., EEUU to spam filtering. You have the right to access, rectify and delete the data, as well as other rights, as explained in the privacy policy.