Els professors faran un 'MIR' d'un any abans d'obtenir el títol

Els estudiants de Magisteri de Catalunya hauran de completar un període de pràctiques similar al MIR per aconseguir el títol i poder exercir. Ensenyament i Universitats planegen introduir la mesura a partir del curs 2017-2018, segons van explicar ahir el secretari de Polítiques Educatives, Joan Mateo, i el director general d’Universitats, Lluís Jofre, en un acte sobre la formació docent.

El MIR de professors no substituirà el sistema d’oposicions per accedir a una plaça fixa; aquest continuarà perquè la funció docent està regulada per una llei orgànica i només el Govern central la pot modificar, però sí que reforçarà la formació pràctica dels futurs mestres, un dels punts on més fluixos. Un estudi presentat ahir per l’Agència de Qualitat Universitària (AQU) assenyala que els professors novells tenen problemes per gestionar conflictes a l’aula o per identificar dificultats entre els alumnes, destreses que només s’adquireixen a través de l’experiència. L’informe analitza la preparació dels mestres que acaben de sortir de la universitat mitjançant entrevistes a 281 directors en actiu, és a dir, els docents veterans han avaluat els nouvinguts, i una de les conclusions apunta a la necessitat d’introduir un MIR.

El futur MIR de professors durarà un any, va assenyalar Mateo, i es durà a terme en escoles de referència que designarà Ensenyament. Aquest curs el departament identificarà aquests centres, «escoles que funcionen especialment bé, innovadores i amb ganes de provar noves estratègies», va definir Joan Mateo. Els centres de referència estaran connectats per compartir experiències i coneixements. Els professors en pràctiques cobraran un petit sou i quan acabin la seva formació obtindran el títol. Llavors entraran a la borsa d’interins o es podran presentar a oposicions, si és que es convoquen.

Tant els estudiants d’Educació Infantil i Primària com els del Màster de Secundària (per ser professors d’ESO) hauran de fer aquest MIR. En el cas dels professors d’institut, tot el procés «serà més fàcil d’implantar, perquè es tracta d’un màster i no d’un grau», va assenyalar Jofre. A Ensenyament i a Universitats els agradaria que el futur MIR de professors substituís l’actual sistema d’oposicions. Aquesta opció la va plantejar l’últim ministre d’Educació socialista, Ángel Gabilondo, però la iniciativa no va prosperar per la negativa del PP. La Lomce no recull cap mesura similar.

El reforç de les pràctiques és un dels eixos de la millora de la formació docent que impulsa el Govern. Al costat d’aquesta mesura, el juny del 2017 també s’implantaran els nous requisits per accedir a les facultats de Magisteri. Des del curs passat els alumnes que volen estudiar Educació Infantil o Primària han d’obtenir un mínim de 5 punts en els exàmens de llengua. «Un requisit molt baix, però millor del que hi havia abans», va apuntar Mateo. A partir del 2017 s’hauran d’enfrontar a unes proves especials que mesuraran el seu coneixement de matemàtiques i llengua, la seva capacitat per comunicar-se i la seva expressió escrita i crítica -amb comentaris de text, exercicis o una dissertació-.

«Hem d’atreure els millors estudiants a les facultats d’Educació», va insistir el secretari de Polítiques Educatives. Millorar la formació dels professors, que siguin persones cultes i competents, ha estat un dels cavalls de batalla de la consellera Irene Rigau, i aquestes mesures van en aquesta direcció. Precisament, l’informe de l’AQU assenyala com a mancances dels professors novells el seu nivell de matemàtiques i llengua, sobretot d’expressió escrita. Els professors només poden ensenyar el que saben, i perquè l’educació sigui de qualitat, els mestres també ho han de ser, va concloure Mateo.

Font:  http://www.lavanguardia.com/20151027/54438401828/professors-mir-obtenir-titol.html#ixzz3plrDxoxC 
Síguenos en: https://twitter.com/@LaVanguardia | http://facebook.com/LaVanguardia

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Basic data protection information: The processing responsible is Iban Salvador Martinez. Your data will be processed for gestionar i moderar els comentaris. The processing legitimation is the consent of the concerned party. Your data will be processed by Automattic Inc., EEUU to spam filtering. You have the right to access, rectify and cancel the data, as well as other rights, as explained in the privacy policy.