Càritas ens presenta el Banc d'Aliments d'Esplugues de Llobregat

Càritas ens presenta el Banc d'Aliments d'Esplugues de LlobregatPresentació  Agraïm l’oportunitat de presentar el Banc d’Aliments d’Esplugues, format per tres entitats:  Creu Roja, Associació Cristiana Vida, i Càritas.

 Què fem? L’activitat principal es l’acolliment de persones en risc d’exclusió social com dones soles amb nens, jubilats amb pensions molt baixes, nouvinguts, malalts, famílies amb molts fills, persones en atur, etc., que ens son derivades des dels Serveis Socials de l’Ajuntament, on valoren cas per cas si la família està per sota del llindar de pobresa que fitxa un barem denominat IPREM.

 Cada mes preparem 270 lots d’aliments, per a unes 890 persones. Una dada interessant per veure l’efecte de la crisi es que fins l’any 2010 teníem un 70% d’estrangers i un 30% de nacionals.  Al 2011 tenim un 55% d’estrangers i 45 % de nacionals. En altres municipis del Baix Llobregat estan ja en els 50-50%. L’increment de famílies des del 2008 s’ha multiplicat per tres. 

 D’on traiem els aliments?  Tenim 5 vies per aconseguir-los:

  1. Dels fons de la Unió Europea hem rebut unes 40 tones d’aliments, com arròs, cacau, farina, formatge, galetes, llet, papilles, tomàquet fregit i pasta.
  2. De la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona, hem rebut unes 20 tones que complementen els lots de la UE amb productes que caduquen entre una setmana i tres mesos, donats per empreses fabricants de sopes, cafè, llet infantil, cereals, llegums, sucs de fruita, xocolata, iogurts, purés, fruita, etc., que ja no es podem comercialitzar i es malbaratarien.
  3. De particulars i entitats que fan donacions d’aliments o de diners per comprar menjar quan minven els stocks.
  4. De la Campanya de Nadal de recollida d’aliments als supermercats, a les escoles públiques i concertades i als Esplais per a la Gent Gran, la fem el més de desembre sota el lema “Ajudan’s a ajudar”. L’any 2010 recollirem prop de 7 tones. 
  5. A més a Càritas tenim una botiga d’articles de segona mà que venem a preus molt baixos.  Tots podeu ajudar a Càritas portant articles que ja no feu servir com mantes, llençols, tovalloles, bolsos, sabates, plats, vasos, coberts, etc., o comprant alguna cosa que us agradi.  Amb aquestes vendes cada setmana comprem oli, sucre, ous, tonyina, taronges o patates, etc., i per Nadal fem lots amb pollastre o peix congelat, torrons, polvorons, melmelada, olives, etc. Depèn del que veiem que fa més falta.

Quan donem els aliments?  Cada setmana a una quarta part de les famílies, així cada quatre setmanes s’atenen a totes.

Creu Roja, cada dimecres per la tarda

Associació Cristiana Vida cada dilluns i dimecres per la tarda. 

Càritas ho fa cada dijous per la tarda.

 

On?  Us convidem a visitar els nostres locals, fer-vos voluntaris o portar aliments

Creu Roja, al carrer Severo Ochoa, 14, en hores d’oficina.

Associació Cristiana Vida, al carrer Miramar, 4 de Can Clota, els dilluns i dimecres per la tarda.

Càritas, al carrer Laureà Miró, 209, a la botiga de Sastrinyols, en hores d’oficina.

 

Una mica d’Història de Càritas  Els estralls causats per la Guerra Civil espanyola (1936-1939) van afectar greument la població del país, que vivia en una situació d’extrema precarietat. Davant d’aquesta situació l’Església s’organitzà per atendre les necessitats de bona part de la població. 

 El papa Pius XII va aplegar sota el nom de “Càritas” totes les accions socials que des de l’Església s’havien fet arreu del món a favor de la recuperació de la devastació produïda per la Segona Guerra Mundial.

 A Barcelona durant els anys cinquanta i seixanta, es facilitaven ajudes alimentàries, prestacions mèdiques i farmacèutiques, atenció a persones sense llar, préstecs per a l’habitatge i promoció per a la creació de cooperatives.

 Entre els anys seixanta i setanta, coincidint amb la proliferació de moviments associatius i veïnals, Càritas hi és present -a través dels assistents socials- impulsant equipaments i grups. Es va perfilant i consolidant un treball social a favor sobretot de l’atenció a la gent gran i als infants.

 En un moment històric en què a Espanya l’Estat del Benestar avançava de mica en mica, Càritas va ser capdavantera en la promoció dels Serveis Socials.

 Els anys 80 amb l’aprovació de la Constitució i la implantació progressiva d’un sistema públic de Serveis Socials portà a Càritas a col·laborar amb algunes administracions públiques, a través de convenis i subvencions, a fi d’aconseguir una millor eficiència en la distribució dels recursos.

 Ja en ple segle XXI, Càritas vol donar resposta a les necessitats de les persones més desfavorides: menors, joves, adults i ancians; nacionals i estrangers, sense que en l’actuació es faci cap discriminació per raó de raça, sexe, cultura o creença.

 A Esplugues l’any 1980 Mossèn Ferran Muñoz va començar tímidament Càritas, amb l’ajut del matrimoni format per Carme Tormo i Josep Diví i Coll. Al 1992 el va substituir Mossèn Antonio Oliete i es segui fent una tasca discreta.  

 A l’arribada el 1995 de Mossèn Xavier Armengol es va donar un fort impuls a Càritas amb nous projectes que feren possible l’incorporació de nou voluntariat.  A més del matrimoni Diví-Tormo, Brígida Calvente, Mercè Miralles, Teresa Maurel, Carme Padial, Carme Torres, Mariona Gómez, Teresa Coll, etc., s’encarregaren del serveis. 

 L’any 2006 s’atenen unes 50 famílies. L’any 2008 Esplugues passa de la diòcesi de Barcelona a incorporar-se al nou Bisbat de Sant Feliu de Llobregat.  En aquest any les famílies augmenten un 100% es l’inici de la greu crisi econòmica, ja tenim 100 famílies. A l’octubre del 2009 l’increment era d’un 50% més, tenim 152 famílies.  Càritas estava desbordada i demanà ajuda a l’Ajuntament.  Creu Roja s’incorpora en la distribució aliments.  A principis del 2010 entra l’Associació Cristiana d’Ajuda Social Vida  per poder atendre més beneficiaris del Banc d’Aliments d’Esplugues.  En el 2011 entre les tres entitats atenem unes 270 famílies que representen unes 890 persones. 

 

Què fem a Càritas  El nostre lloc és enmig dels pobres i exclosos de la societat, fent tasques com:

 Acollir persones amb diferents necessitats; dones soles amb nens, jubilats amb pensions baixes, nouvinguts, famílies amb molts fills, aturats, etc.

  1. Banc d’aliments: ajuda amb un lot mensual a unes 130 famílies (420-430 persones).
  2. Botiga d’articles de segona mà: la venda de roba i objectes per a la llar a preus simbòlics, permet dedicar els ingressos a comprar aliments per completar el lot mensual, bolquers i altres ajuts.
  3. Borsa de treball. Ofereix feines de la llar o per fer companyia a qui busca feina a temps parcial.
  4. Voluntariat. Captació, rebuda, formació i dinamització dels voluntaris de Càritas. Gràcies a ells es poden atendre tots aquests serveis.

 

Agraïment final  A tots els espluguins pel seu suport permanent durant l’any i en especial als nostres voluntaris. Per més que hi hagi feina el voluntariat atén amb molta sensibilitat cas per cas. Cada dia ens afanyem en donar els aliments més adients a les persones i sobre tot acullin a tothom amb respecte, escoltant el que els passa, servint als mes pobres amb amor, sense fer cap discriminació per raó de raça, sexe, cultura o creença.

 

 

Esplugues de Llobregat, 29 de novembre de 2011.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Basic data protection information: The processing responsible is Iban Salvador Martinez. Your data will be processed for gestionar i moderar els comentaris. The processing legitimation is the consent of the concerned party. Your data will be processed by Automattic Inc., EEUU to spam filtering. You have the right to access, rectify and cancel the data, as well as other rights, as explained in the privacy policy.