Segons l’ordre del dia 1 de juny de 2011 del Departament d’Ensenyament, el calendari escolar per al proper curs que va aprovar l’anterior govern de la Generalitat, ha quedat derogat.
Amb el nou calendari escolar, les retallades i els reajustaments econòmics, les escoles de primària i els instituts on s’imparteix l’ESO veuran com tornem a horaris i calendaris molt similars als de les darreres dècades.
La desaparició de la sisena hora a la gran majoria d’escoles de primària, juntament amb la recomanació dels responsables d’Ensenyament de que l’horari dels alumnes torni a ser de 9 a 12:30 i de 15 a 16:30 hores allà on la sisena hora desapareix, la supressió de la setmana blanca, el retorn de la jornada intensiva al juny i l’inici de curs el 12 de setembre, fan pensar que es torna al calendari i als horaris que han estat habituals des de finals de la década dels 80 fins fa un parell d’anys.
Si bé alguns col.lectius en representació de les famílies poden expressar el seu malestar per aquestes mesures que dificulten la conciliació de la vida laboral, alguns representants sindicals del professorat argumenten que la supressió de la sisena hora deixa en inferioritat de condicions els alumnes de l’escola pública davant els de l’escola privada concertada, mentre d’altres representants de mestres i directors, opinen que tornant a aquests horaris s’escurça el temps de permanència al servei de menjador escolar de nens i nenes, i és molt més racional, pedagògic i facilita la tasca docent.
L’activitat del professorat al seu centre de treball pràcticament no varia, ja que comença el dia 1 de setembre i finalitza el dia 30 de juny, mentre que l’horari de treball de permanència obligatòria al centre és de 30 hores setmanals i 7’5 hores de feines de programació i correcció que es pot fer al centre o no.
Durant el mes de juliol, el professorat té oferta de formació permanent (necessària per a la millora de la pràctica docent i en benefici de l’alumnat, però també necessària per a la promoció professional d’estadis o sexennis en forma de complements retributius) de la pròpia Generalitat, dels Sindicats i Associacions de Mestres o Col.legis Professionals. Aquesta formació comença el dia 1 de juliol i pot durar entre 15 dies i tot el mes.
El més polèmic és el fet que durant les vacances escolars d’estiu, Setmana Santa i Nadal, les ofertes de Casals, Esplais i activitats educatives complementàries, tenen costos elevats per a les famílies, als quals no sempre poden fer front.
Bé, ni setmana blanca, ni retornar als calendaris i horaris que varen ser vàlids durant dues dècades, sembla que donin cap solució a famílies ni mestres. Una nova polémica en el món de l’educació.
Ramon Cervera Maurel
Mestre de primària