20121219-171616.jpg

Una banda liderada per cinc ghanesos i tres espanyols distribuïa des del Baix Llobregat, i esporàdicament també des de Barcelona, uns 100.000 euros en moneda falsa de 50 i 20 euros fabricats a Nàpols. Pagaven entre 8 i 10 euros per cada bitllet i anaven als comerços de la zona per fer compres que els reportessin un canvi de 40 euros, que ja eren d’ingressos nets per a ells. La policia estatal estima que gairebé un de cada dos bitllets falsos prové d’Itàlia. En una operació conjunta amb els Mossos d’Esquadra han pogut detenir ‘in fraganti’ els responsables principals de la trama quan tornaven en autobús i amagant a les maletes la moneda.
Mossos de la Unitat Central de Delictes Socioeconòmics i Falsificació de Moneda de la Divisió d’Investigació Criminal, conjuntament amb membres de la Brigada d’Investigació del Banc d’Espanya de la policia estatal, han desarticulat la principal xarxa de distribució a Catalunya d’euros falsos, constituïda per un grup criminal d’origen ghanès i espanyol ubicat a Martorell en la denominada «Operació Vindex». Es tracta de la recuperació de diners més important fet aquest 2012 a tot l’estat espanyol.

Els integrants de la banda compraven els bitllets fraudulents a Itàlia i els feien servir per adquirir productes en botigues. D’aquesta manera el canvi de l’operació ja suposava un ingrés que rebien per a ells. Se sap que gairebé un de cada dos bitllets falsos prové d’Itàlia. En aquest cas, concretament de Nàpols.

El grup desarticulat importava mensualment a l’Estat Espanyol uns 100.000 euros falsos, en bitllets de 50 euros d'»altíssima qualitat», en paraules de l’inspector en cap de la Brigada d’Investigació del Banco de España de la policia estatal, Juan Bañuelos. La falsificació correspon a una de les tipologies considerada més perillosa a nivell europeu per la seva alta qualitat i pel gran volum d’incautacions realitzades.

Aquesta operació policial es va iniciar a mitjans del mes de juny de 2012 en detectar-se un augment de les denúncies a les comarques de l’àrea metropolitana relacionada amb bitllets falsos de 50 euros que eren introduïts mitjançant compres en el comerços.

Feia «tres anys», segons l’inspector dels Mossos, Toni Mariscal, que havien detectat la seva activitat. Però les prevencions de la banda ha endarrerit molt la seva desarticulació. «No qualsevol delinqüent es pot dedicar a la falsificació de moneda», ha assegurat.

La detenció del cap de la trama es va fer a l’Estació del Nord de Barcelona. Els dos arrestats, que venien de Nàpols, portaven amagats a l’interior d’una bossa amb diversos parells de sabates noves per estrenar 110.700 euros que van ser poder interceptats allà mateix pels investigadors. Dins l’operació s’han fet cinc entrades i escorcolls a Martorell i Hospitalet de Llobregat que han estat dirigides pel jutge Eloi Velasco, titular del Jutjat Central d’instrucció núm. 6 de l’Audiència Nacional.

Font: Mossos

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Basic data protection information: The processing responsible is Iban Salvador Martinez. Your data will be processed for gestionar i moderar els comentaris. The processing legitimation is the consent of the concerned party. Your data will be processed by Automattic Inc., EEUU to spam filtering. You have the right to access, rectify and delete the data, as well as other rights, as explained in the privacy policy.