[ Filmació de Tele Estudi Esplugues ]

Acord per recórrer davant el Tribunal Constitucional la reforma local de l’Estat

[Ajuntament] El Ple municipal celebrat el 19 de febrer va prendre un acord per poder iniciar la tramitació per a la formalització del conflicte en defensa de l’autonomia local contra la Ley de Racionalización y Sostenibilidad de la Administración Local (LRSAL), en vigor des del 31 de desembre. Amb aquest acord de ple, aprovat pels grups municipals de PSC, ICV-EUiA, CiU i ERC i pel regidor no adscrit, i amb el vot contrari del PPC, l’Ajuntament d’Esplugues s’adhereix a la campanya que pretén aglutinar més de 1.160 ajuntaments de tot Espanya (que sumin almenys la setena part de la població del conjunt de l’Estat) per presentar davant el Tribunal Constitucional un recurs contra la LRSAL.

L’acord de ple denuncia que la llei vulnera l’autonomia local i les competències exclusives en matèria de règim local reconegudes a l’Estatut i que no respecta el principi de proximitat reconegut a la Carta Europea d’Autonomia Local. A més, comporta “una retallada competencial sense precedents, que suposarà un important retrocés, ja que afectarà de ple als serveis que donen els ajuntaments”. L’alcaldessa, Pilar Díaz, va informar que la primera competència que passaria dels ajuntaments a la Generalitat de Catalunya serien els Serveis Socials.

El portaveu del PSC, Enric Giner, va dir que “és un menysteniment cap als ajuntaments, que passarien a ser inefi- caços davant les demandes ciutadanes” i va reclamar una llei de finançament local que fixi competències i recursos. Lídia Ibáñez, d’ICV-EUiA, li va donar suport. Com també Albert Comellas, de CiU: “La llei va en direcció contrària del principi de subsidiarietat de la Unió Europea i de l’Estatut, que és especialment municipalista”.

Per a Jordi Figueras, d’ERC, la reforma “vol recentralitzar i recuperar l’Estat, quan el que s’hauria de fer és potenciar la política de proximitat”. El regidor no adscrit Roger Pons va recordar “és reconegut que la proximitat dóna beneficis i eficiència als serveis públics”.

La portaveu del PPC, Mercè Haro, va argumentar el vot contrari perquè “no es destrueixen els serveis, sinó que es reubiquen i es gestionen de diferent manera”.

Moció per desencallar la construcció dels mercats municipals

Per unanimitat es va aprovar una moció presentada pel grup d’ERC per “desencallar l’execució del projecte de cons- trucció dels dos mercats municipals”, que ara es troben en instal·lacions provisionals. Els projectes estan aturats, segons el primer tinent d’Alcaldia, Enric Giner, per la falta d’un operarador per a l’espai d’autoservei previst a les noves instal·lacions i per la manca de suport de l’Estat i de la Generalitat per a habitatge de lloguer, altra de les condicions per a les noves construccions.

El text definitiu, que va ser acordat amb el PSC, estableix que durant aquest any s’analitzarà la situació “per veure per on hem d’anar, i amb el màxim de consens possible”, va dir Giner. “Crec que hem iniciat un camí per poder tenir un nou projecte de cara al 2015”, va subratllar Jordi Figueras, impulsor de la moció.

Rebuig a la pujada del preu del transport metropolità

El Ple municipal va aprovar una moció que va presentar el PPC per “mostrar el nostre rebuig” a la pujada que ha experimentat el preu del transport públic metropolità des de principis d’any, i que va comptar amb el suport de PSC i del regidor no adscrit. La moció popular recorda que abonaments com la T30/50 i la T10 han pujat un 8,4% i un 5,1%, respectivament. El portaveu socialista, Enric Giner, va dir que “cal reclamar un nou model de finançament” del transport públic metropolità per part d’Estat i Generalitat. Tot i estar en disconformitat amb la pujada de tarifes, ICV-EUiA i ERC van votar en contra perquè, van dir, la proposta venia del partit que està retallant en drets socials i en aportacions a la Generalitat. CiU també es va oposar i va recordar que els abonaments per als usuaris més freqüents s’han congelat.

Sancions per a les entitats financeres amb pisos desocupats

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) d’Esplugues i l’AVV La Plana-Montesa van portar al Ple una propo- sició ciutadana perquè l’Ajuntament sancioni les entitats financeres i grans empreses que tinguin immobles perma- nentment desocupats. Tots els partits li van donar suport. A més de l’establiment de sancions, qüestió que ja havia aprovat l’Ajuntament en Junta de Govern, la proposta inclou l’elaboració d’un Pla Municipal d’Habitatge, o actualitzar l’existent, per regular “degudament les mesures de foment per evitar la desocupació”.

Acord per potenciar La Rajoleta

L’associaciò Àgora d’Esplugues va presentar una proposta, que va comptar amb el vot favorable de PSC, PPC, CiU, ERC i el regidor no adscrit, perquè l’Ajuntament lideri “la completa implementació del plantejament museològic, mu- seogràfic i arquitectònic del Museu de Ceràmica La Rajoleta”. El text presentat planteja que els espais expositius de la futura La Rajoleta “expliquin i ofereixin un coneixement, una visió i una reflexió a les generacions actuals i futures” del que va suposar la fàbrica per a la ciutat.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Información básica sobre protección de datos: El responsable del proceso es Iban Salvador Martinez. Tus datos serán tratados para gestionar i moderar els comentaris. La legitimación del tratamiento es por consentimiento del interesado. Tus datos serán tratados por Automattic Inc., EEUU para filtrar el spam. Tienes derecho a acceder, rectificar y cancelar los datos, así como otros derechos, como se explica en la política de privacidad.