20121125-191749.jpg

Amb puntualitat britànica, els col·legis electorals han obert les portes a les nou del matí per a una jornada electoral històrica, la més transcendental des de la Transició. L’inici de la jornada està marcat per una normalitat absoluta, tal com ha destacat la vicepresidenta, Joana Ortega, en la primera compareixença davant dels mitjans de comunicació.

Ortega ha assegurat que no ha hi ha hagut cap problema en la constitució de les meses. A mig matí, i tot i que no hi haurà dades oficials fins a les dues del migdia, l’afluència als col·legis electorals és força alta.


5,4 milions de catalans

Un total de 5.413.769 catalans estan cridats a les urnes aquest diumenge 25 de novembre amb motiu de les eleccions al Parlament. La gran majoria d’aquests electors, 5.257.252, són residents a Catalunya, mentre que 156.517 viuen a l’estranger. Les sol·licituds per votar per correu en aquests comicis han estat 66.292, una xifra que representa un 45,5% més de les que es van rebre en els del 2010, quan van ser 45.530; això fa preveure, segons la Generalitat, una alta participació. Els ciutadans han d’escollir els 135 diputats de la cambra catalana entre les 64 candidatures proclamades oficialment a les quatre circumscripcions. El dispositiu electoral està format per 2.718 col·legis electorals i 8.130 meses.

Hi ha 24.390 membres titulars de les meses electorals i 48.780 membres suplents, així com 4.834 representants de l’administració. En aquest sentit, la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha destacat «l’esforç de les persones implicades en aquest procés, que faran possible que les eleccions es desenvolupin perfectament i d’una manera cívica». El dispositiu de seguretat per a la jornada electoral està format per 6.146 Mossos d’Esquadra, dels quals 3.082 formen part del dispositiu específic per a les eleccions. Cal afegir-hi 1.735 efectius més, entre policies locals i vigilants. La xifra total és, per tant, de 7.881 efectius policials.

40 mitjans estrangers acreditats

Cal destacar que, per seguir el desenvolupament de les eleccions al Parlament de Catalunya des del Centre de Difusió de Dades, hi ha més de 70 mitjans de comunicació acreditats, dels quals 40 són estrangers. En el Centre de Difusió de Dades, el govern posa a disposició dels mitjans l’espai i les infraestructures que necessiten per dur a terme la tasca informativa.

Nova aplicació «Parlament 12»

Als municipis amb més de 6.000 electors, les dades de l’escrutini es transmetran per PDA, per un ordinador de butxaca. Així es tindran resultats definitius ben aviat: cap a dos quarts d’onze de la nit. Per a les persones que vulguin seguir el recompte a través del mòbil, hi ha una aplicació gratuïta descarregable a «Parlament2012.cat».

La Generalitat posa a disposició de mitjans i ciutadans els canals de difusió de les dades de participació i els resultats. Com a novetat d’aquests comicis, la vicepresidenta, Joana Ortega, ha explicat que el govern facilita el seguiment dels resultats i la participació per mitjà de telèfons intel·ligents. Aquesta aplicació gratuïta oferirà «un seguiment dels resultats per part de la ciutadania més àgil i directe», segons ha explicat.

L’aplicació es pot descarregar des d’aquest enllaç: http://www.parlament2012.cat/ca/m. Es tracta de l’aplicació número 1 per a iPhone en la categoria de «notícies» des que se’n va fer el llançament. De la mateixa manera, els ciutadans podran seguir els resultats provisionals a través del web del Parlament.

Font: 324.cat

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Basic data protection information: The processing responsible is Iban Salvador Martinez. Your data will be processed for gestionar i moderar els comentaris. The processing legitimation is the consent of the concerned party. Your data will be processed by Automattic Inc., EEUU to spam filtering. You have the right to access, rectify and delete the data, as well as other rights, as explained in the privacy policy.