PIMEC i Arboribus col·laboren per apropar a les empreses catalanes un innovador i alternatiu sistema de finançament

20140402-133430.jpg

• El crowdlending o préstecs directes d’inversors a empreses ofereix una alternativa de finançament a la tradicionalment oferta pels bancs, pensada i adaptada a les petites empreses.

• Ramón Pons, president de PIMEC Baix Llobregat – L’Hospitalet recolza la iniciativa, ja que “és una alternativa clara perquè les pimes accedeixin a finançament, que ara mateix està costant d’obtenir mitjançant el sistema bancari”

PIMEC, Sant Feliu de Llobregat, 2 d’abril de 2014. La patronal i Arboribus han signat un conveni de col·laboració per apropar a les empreses catalanes un innovador i alternatiu sistema de finançament.

Arboribus és una iniciativa pionera a Espanya que crea una alternativa de finançament i d’inversió a les tradicionalment ofertes per les entitats financeres. A través de la plataforma d’Arboribus (www.arboribus.com), les persones poden prestar diners directament a petites i mitjanes empreses, obtenint així atractives rendibilitats. Al seu torn, les empreses poden aconseguir un finançament que complementi les seves necessitats, en condicions competitives i fora del canal bancari habitual. El sistema es coneix amb el nom de crowdlending.

L’enduriment de les condicions d’accés al finançament afecta especialment les pimes i en particular les empreses més petites. Com indica Fran de la Torre, responsable del Departament de Consultoria Estratègica i Finançament de PIMEC, «cal aprofitar totes les alternatives al nostre abast per millorar les opcions i condicions de finançament del nostre teixit productiu, amb l’objectiu final que les nostres empreses puguin aprofitar més i millor les oportunitats de negoci».

Segons Josep Nebot, cofundador d’Arboribus, «eliminant gran part dels costos del sistema bancari, els inversors poden obtenir rendiments entre el 6% i el 12%, amb comissions reduïdes i transparents, a més de finançar directament l’economia productiva».

Nebot assenyala que el “crowdlending està demostrant ser molt eficaç per canalitzar estalvi i inversió privada a l’economia productiva i descansa sobre dos grans pilars: la transparència i la diversificació. La plataforma permet diversificar fàcilment les inversions distribuint-les en diferents empreses, de manera que el risc que assumeixen els inversors es pot gestionar i, davant d’un impagament, l’impacte en la rendibilitat es minimitza». Com ja està passant en molts altres països, continua Nebot, «els préstecs directes a empreses són un producte d’inversió cada vegada més institucionalitzat que pot oferir unes variables de rendibilitat/risc atractives».

La patronal compta amb una xarxa d’assessors repartits per tot el territori català que donen suport a les empreses en moltes àrees de negoci, i aconseguir un finançament adequat i econòmic és una de les tasques recurrents. Segons de la Torre, «a través d’Arboribus, les empreses assessorades per PIMEC tenen un nou canal de finançament que pot complementar el bancari tradicional».

A partir d’aquest acord es farà difusió d’aquesta nova alternativa de finançament entre les empreses vinculades a PIMEC, establint un canal de comunicació directa entre el Departament de Consultoria Estratègica i Finançament de PIMEC i els tècnics d’Arboribus.

L’acord amb Arboribus s’ha oficialitzat a la seu de PIMEC. Han signat el conveni Josep Nebot, conseller delegat d’Arboribus, i Antoni Cañete, secretari general de PIMEC.

Valoració de l’avantprojecte de Llei de foment del finançament empresarial

El Govern central ha anunciat recentment la publicació de l’avantprojecte de Llei de foment del finançament empresarial, en el qual es regula el crowdlending d’una manera tan restringida que pot afectar la pròpia viabilitat del model a Espanya.

PIMEC Baix Llobregat – L’Hospitalet i Arboribus valoren positivament que es reforci el sector i se’l doti de la seguretat jurídica necessària per protegir l’inversor. Ramón Pons, president de PIMEC Baix Llobregat – L’Hospitalet, destaca, però, que “no es pot limitar la quantitat màxima de finançament a obtenir perquè faria perdre la utilitat d’aquesta eina i el seu atractiu, sobretot de cara als inversors i fons d’inversió, que són els principals proveïdors de finançament d’aquesta plataforma”. I recorda que “a la resta de països europeus que ja utilitzen aquesta eina s’ha regulat el sector, però no s’ha limitat l’aportació de capital”. En aquest sentit, assenyalen que si aquest apartat no es rectifica es produirà un greuge comparatiu amb la resta de països i, un cop més, perdríem competitivitat davant de la resta d’estats del mercat comú.

Sobre Arboribus

Arboribus va iniciar la seva activitat el 2013 amb l’objectiu de contribuir a solucionar, d’una banda, el problema crònic de finançament de les empreses al nostre país i, de l’altra, donar una nova alternativa d’inversió a inversors particulars i institucionals. Des de juliol del 2013 en què es va formalitzar el primer préstec a una pime, ja ha tancat 223.000 euros en préstecs i compta amb més de 900 inversors registrats.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Basic data protection information: The processing responsible is Iban Salvador Martinez. Your data will be processed for gestionar i moderar els comentaris. The processing legitimation is the consent of the concerned party. Your data will be processed by Automattic Inc., EEUU to spam filtering. You have the right to access, rectify and cancel the data, as well as other rights, as explained in the privacy policy.