PIMEComerç constata que els problemes de liquiditat provocaran el tancament d’establiments
La consulta realitzada per la sectorial als comerciants posa de manifest un 54,78% dels enquestats apujarà els preus dels seus productes o serveis a conseqüència de l’increment de la despesa energètica.
En els pròxims sis mesos, un 47,45% considera que la situació econòmica del seu negoci seguirà igual que ara, en canvi, un 37,90% creu que empitjorarà.
Barcelona, 14 d’octubre de 2022. La consulta que ha fet PIMEComerç als seus socis, associacions i gremis, per valorar la campanya d’estiu d’enguany constata que un 27,07% està tenint problemes de liquiditat derivats de la situació econòmica actual, un 44,59% no els té ara, però preveu que els podrà tenir i, per contra, un 28,34% nega tenir-ne. Els problemes de liquiditat d’aquest 27,07% dels comerciants, concretament, poden implicar que un 28,13% tanquin l’establiment; un 38,28% reestructurin la plantilla; un 19,53% no puguin pagar als proveïdors, i un 14,06% no puguin pagar els deutes.
Els comerciants ja estan patint l’augment de la despesa energètica i la sectorial adverteix que, si els preus de l’energia continuen a l’alça, el 4,78% dels establiments hauran de tancar. L’enquesta també posa de manifest que la conseqüència de l’increment de la despesa energètica el 54,78% dels casos apujar els preus dels seus productes o serveis, en un 33,12% disminuir altres despeses, i un 7,32% reajustar la plantilla. Respecte al mes d’abril, cal destacar l’augment de les opcions de reajustar la plantilla (3,56%) i el tancament de l’establiment (2,37%).
Malgrat els indicadors negatius, el 78,34% dels comerciants consultats han assegurat que en els darrers mesos, no han hagut de reduir el nombre de treballadors, davant del 21,66% que si que ho han fet. En aquest sentit, president de PIMEComerç, Àlex Goñi, ha posat en valor “el compromís de l’empresari que, tot i portar aquest pes sobre l’esquena, la majoria resisteix i no ha hagut, de moment, de reduir llocs de treball”.
Respecte a la previsió de la situació del negoci, l’enquesta constata que en els pròxims sis mesos un 47,45% creu que la seva situació econòmica seguirà igual que ara mentre que el 37,90% creu que empitjorarà. Un 8,28% dels comerciants assegura que no pot garantir la continuïtat del seu establiment i un 6,37% creu que millorarà i augmentarà el volum del seu negoci.
Pel que fa a la instal·lació de portes automàtiques, un 61,04% de les persones consultades no ha estat a temps de fer-ho abans del 30 de setembre, enfront del 38,96% que si les ha pogut instal·lar. En aquest sentit, la sectorial ha lamentat “que no s’hagi tingut en compte la proposta de moratòria” i ha reiterat la seva “denúncia per la manca d’ajuts”.
En tant a les rebaixes d’estiu, les dades extretes de la consulta exposen que un 62,42% dels comerciants no ha fet rebaixes, davant d’un 20,38% de comerciants que si ha fet rebaixes després de l’1 de juliol i un 17,20% que ha fet rebaixes abans de l’1 de juliol. D’altra banda, de les persones consultades que paguen un lloguer pel seu establiment (68,15%), la meitat han patit un augment del preu del lloguer respecte a l’IPC, sent el més habitual entre un 5% i un 10%, i després de conèixer avui el tancament mensual de l’IPC en un 8,9%, la sectorial considera que aquesta dada “agreujarà els problemes”.