Menú Cerrar

Valors humanistes

El bon funcionament d’una organització sènior, en una societat envellida, en la que no existeixen referents històrics, cal afrontar-la amb l’aportació de nous valors humanistes i l’optimització d’altres ja existents. El principal valor que cal tenir en compte és el de la generositat, que ens permet comprendre que sense l’ajuda mútua no és possible realitzar res important en aquesta vida. La generositat, també com una mostra palpable de la saviesa dels anys, de saber que solament saps que no saps res, la qual cosa ens predisposa a ser generosos amb els altres.

Un altre dels valors prioritaris és el del joc creatiu, que ens fa comprendre que la vida és un joc que acaba amb la mort i que l’entrada en la vellesa, comença quan es perd la il·lusió i la curiositat de voler ser més, precisament aprenent a viure tot jugant. Finalment els valors de l’esforç i la tenacitat, sense els quals, una organització no funciona. Amb el simple oci, de no complicar-se la vida, de pensar que ja s’ha treballat prou i és temps de descansar, es produeix un buit existencial que impedeix trobar el sentit personal de la vida.

Tots aquests valors però, no són suficients per anar avançant, cal també la utilització d’un nou valor, el de la liberactuació (voluntariat segle XXI), entesa com el fet de passar-ho bé amb molt de sentit de l’humor i creativitat, realitzant lliurament activitats sense afany de lucre, per a aconseguir la autorealització personal en un entorn individualista comunitari per a ser més amb els altres.

Per Josep Aracil i Xarrié – President d’Eurosenior – [email protected] / ACPG – Redacció