Menú Cerrar

Estelades blaves o estelades vermelles? #esplugues #11Setembre #DiadaNacional

IMG_1356.JPG
[Palamós Independentista] “La bandera oficial de la República Catalana és la històrica de les quatre barres roges damunt de fons groc, amb l’addició, en la part superior, d’un triangle blau i estrella blanca de cinc puntes al centre del mateix.” (article 3 de la Constitució provisional de la República Catalana, aprovada l’any 1928 a Cuba per l’Assemblea Constituent). La simbologia dels cubans insurgents (Cuba fou colònia espanyola fins l’any 1898) influí decisivament en els catalans.

Acabada la guerra de la Independència de Cuba, es va crear el Centre Catalanista de Santiago (1906) i cap a l’any 1908 ja s’hi podia veure la primitiva versió de la bandera catalana estelada.

La primera fotografia apareix al butlletí “L’intransigent” (1918): uns joves Americans i uns independentistes catalans subjecten les dues ensenyes. L’estelada blava acompanyà Macià en els fets de Prats de Molló, l’any 1926.

Als anys 60, el PSAN, per deixar clara la seva orientació socialista-marxista canvia el color de l’estel per un de roig i a mitjans dels anys 70 passa a fer servir l’estel roig i el triangle groc. Aquesta passa a ser l’ensenya dels independentistes socialistes i/o comunistes. Per tant, podem dir que l’estelada blava és la tradicional i la vermella és la que fan servir els qui volen afegir al seu perfil independentista el caràcter marxista.

Més info: http://palamosxindependencia.wordpress.com/2012/04/25/estelades-blaves-o-estelades-vermelles/