JORDI GOICOECHEA UTRILLO

AQUAREL.LISTA

Neix a Madrid el dia 14 de març de 1942, sent el quart de vuit germans. La seva mare va ser Maria Lluïsa Utrillo, filla del pintor Antoni Utrillo i Viadera (1867-1944), un dels fundadors del Cercle Artístic Sant Rebrot, en 1893, juntament amb els germans Llimona (Joan pintor i Josep escultor), Alexandre de Riquer, Dionís Baixeres, Amadeu Vives i altres artistes.
Jordi estudia en els Salesians d’Horta i després fa la carrera de perit mecànic a l’Escola Industrial de Barcelona. És molt hàbil en el dibuix, a pesar que el seu és el dibuix lineal en el disseny industrial. Fa treballs diversos fins a ser el responsable de manteniment tècnic de l’Editorial XX de la qual va engegar una de les primeres màquines offset en quadricomía del país. Finalitza la seva activitat professional sent propietari d’una copisteria molt tecnificada al carrer Minerva de Barcelona.
Dibuixa de tant en tant i un bon dia diu al seu germà major, Manuel (mag), que vol pintar a l’aquarel·la. Aquest li regala una caixa amb 12 colors de la casa alemanya “Schminke”, que Jordi utilitza amb profusió. Una vegada jubilat decideix fer-se soci de l’Agrupació d’Aquarel·listes de Catalunya, freqüentant l’estudi del carrer de la Diputació i assistint a algunes de les classes que imparteixen els socis més qualificats.
Amb la finalitat de pintar de forma contínua s’uneix a la “Colla dels Dimecres”, grup que surt totes les setmanes a pintar pels carrers de Barcelona. També s’uneix a altres grups, especialment als quals fan excursions, la qual cosa li permet pintar els monuments romànics que tant li interessen. Pinta amb diversos grups d’aquarel·listes, en les excursions i en vacances.
Pintar és una vocació tardana, però molt poderosa que ho fa feliç.
Aquesta intensa vida artística ho converteix en un apreciable paisatgista, tant rural com a urbà, superant àmpliament al seu germà “mago» en aquesta modalitat. La seva forta voluntat d’aprendre i millorar ho fa practicar el dibuix de figures per incloure-les en els seus paisatges.
Desgraciadament el 27 de setembre de 2014, a l’inici d’unes vacances pel sud de França, un atac fulminant l’hi porta per sempre. El seu germà “mago”, totalment desolat de dolor, presenta l’endemà en la Fira de Pintors al Carrer del diumenge següent, un plafó d’homenatge amb reproduccions d’obres de Jordi i pinta amb desesper un retrat sobre una fotografia de la» Colla dels Dimecres” que mostra en l’Exposició anual del Cade.
Unes setmanes més tard, l’Agrupació d’Aquarel·listes de Catalunya fa una exposició d’homenatge amb obres de Jordi Goicoechea (J. Goico signava), presidida pel seu retrat, dins del marc de l’exposició anual de la societat.

JGoicoFiguresC JGoicoPaisatgeC JGoicoPlafó Jordi(mago)paisaje jgoicoechea5 bodego jgoicoechea3 paisaje jgoicoechea6 paisaje jgoicoechea3 paisaje jgoicoechea4 paisaje jgoicoechea2 paisaje jgoicoechea1 bodego jgoicoechea4 bodego gcoichea2 bodego jgoicoechea1 jordi goechea

Una Respuesta a JORDI GOICOECHEA UTRILLO

  1. Mercè Mayor Gargallo dijo:

    Buenos días Señor J. Goicoechea, le escribo por qué buscando acuarelas por Internet he tenido una grata sorpresa, cuando en el blog de la Colladimecres, he encontrado una acuarela pintada por usted de la calle donde vivi toda mi infancia y juventud es la Calle Escoles del Barrio del Clot de Barcelona y me ha impresionado mucho el ver la casa donde vivíamos es la de mano derecha la que tiene el terrado encima, para mi son muchos recuerdos y está dibujada a la perfección, pues aquí le tengo que decir que me quito el sombrero si señor chapeau, nunca me lo hubiera imaginado.
    Le doy las Gracias de todo corazón, Muchísimas gracias una admiradora suya.
    Mercè.

Los comentarios están cerrados.